duben 2024

Po Út St Čt So Ne
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<   >




Co pro nás připravuje rok 2009

Otázka zní, co pro nás připravuje rok 2009? Na množství nových drah zatím nic moc, na kvalitu si však nemůžeme stěžovat. Je potřeba dodat, že je teprve leden a do otevření bran u většiny zábavních parků ještě nějaký ten čas zbývá. A tak s velkou pravděpodobností se ještě nějaké dráhy objeví.

K dnešnímu dni je nahlášeno 61 nových horských drah. Letos vede Evropa s 27 novinkami, v závěsu je USA s 18, následuje Asie s 11 a ostatní svět staví 5 drah.Perličkou jsou státy, jako např: Indie nebo Guatemala, kde dokonce staví vystřelovací horskou dráhu... A u nás stále nic. První zábavní park v Česku zatím v nedohlednu, ale nezoufejte, jelikož nejzajímavější a nejočekávanější novinka tohoto roku vyroste hned u našich německých sousedů.

Pojďme si tedy projít ty nejzajímavější z nich. Začneme v Evropě, kde se chystá k bombě NO.1. Chcete se svézt na nejrychlejší dráze na světě? Zapomeňte na Kingda Ku (Six Flags Great Adventure, USA). Nejrychlejší dráha na světě vyroste u okruhu Formule 1 u německého Nürburgringu. Bude se jmenovat „Ring°Racer“ a dosáhne 217 km/h za 2.5 sekundy!!! Bude jezdit podel cílové rovinky a otevřena by měla být v červnu. Jako druhou perlu v Evropě vidíme novou dráhu v německém Europa Parku. Blue Fire je název pro tuto dráhu, která je první dráha s loopingem v Europa Parku! K tomu však přidává i vystřelení z 0 na 100 km/h za 2.5 sekundy a celkem 4 inverze, tedy přetočení přes hlavu. Europa Park pro tuto dráhu staví celou novou část a celý park je rozšířen o 150 000 metrů čtverečních.Více o dráze Blue Fire zde. Třetí top do party si drží „Saw The Ride“ v anglickém Thorpe Parku. Tato novinka je zajímavá svým sklonem prvního sjezdu , který je 100° ! Tedy víc, než pod pravým úhlem se budete řítít z 30.5 metrové výšky. Bude mít 3 inverze a část dráhy by měla být ve tmě. Otevření je naplánováno na 14.3.2009. Více o dráze Saw The Ride zde nebo zde. Další očekávanou horskou dráhu staví německý Hansa park, tam se dráha jmenuje Fluch von Novgorod. Jedná se o kombinaci dráhy ve tmě, vystřelovačku a dráhu s prudkým sjezdem. Zrychlovat bude z 0 na 100 km/h za 1.4 sekundy, bude vysoká 40 metrů, sklon sjezdu bude 97° a jednou se s vámi otočí vzhůru nohama. Více o dráze Fluch von Novgorod zde. ISpeed je další novinka, tentokrát z italskéhé Mirabilandie. Stát bude na místě zbourané dřevěnky Sierra Tonante a opět se bude jednat o vystřelovací dráhu. Z 0 na 100 km/h udělá za 2.2 sekundy, přičemž po vystřelení s vámi vyjede do výšky 55 metrů a po následném sjezdu už dráha pojede 120 km/h. Dlouhá bude 1000 metrů a její cena je 15 miliónů euro. No nekupte to, dráhy jsou prostě za hubičku. Mirabilandia není jediný park v Itálii, kde se bude stavět, jelikož zde vznikne i zbrusu nový zábavní park Miragica a ten se pochlubí hned dvěma dráhami, jedna bude myška, což není nějak úchvatná dráha, za to druhá bude opět vystřelovačka. Název není znám a podle dostupných informací bude dlouhá 400 metrů a vysoká 18 metrů. Anubis je  název dráhy z belgického Plopsalandu. 34 metrová vystřelovačka (0 na 90 km/ za 2 sekundy) s třemi loopingy bude jistě nabízet spousty adrenalinu v krvi. Více o dráze Anubis zde. Švédský Gröna Lund představil dráhu Insane, což je teprve pátá dráha na světě, která je řazena jako 4th Dimension. Vysoká bude 35.5 metrů a posviští si to 60 km/h.Více o dráze Insane zde.

Pokud nakoukneme za oceán, tak asi nejvíc očekávané dráhy jsou Manta, Diamondback, Hollywood Rip Ride Rockit a Terminator Salvation: The Coaster. Prvně jmenovaná je létající dráha (Flying coaster), tedy nesedíte, nestojíte, ale celou trať jedete vleže. Mantu staví na Floridě v parku SeaWorld Orlando a její parametry jsou: výška 42.7 m, délka 1023 m, rychlost 90.1 km/h a na dráze jsou 4 inverze. Rozhodně se jedná o hodně očekávanou novinku. Druhá v pořadí je Diamondback. Kovový kolos, který je vysoký 70.1 metrů, dlouhý je 1610 metrů a dosáhne 128.7 km/h rychlosti. Specialitou této dráhy bude průjezd vodou na konci tratě. Kdo zná Silver Star z německého Europa Parku, tak si tuto dráhu umí představit. Jako třetí se nám v roce 2009 představí téměř 51 metrová dráha Hollywood Rip Ride Rockit. Staví se v parku Universal Studios Florida v Orlandu. Dosáhnete na ní 104.6 km/h a dráha se vyznačuje kolmým vyvezením. A čtvrtá zajímavost se staví v parku Six Flags Magic Mountain. Jedná se o 29 metrovou dřevěnku, která si to pofrčí 80.6 km/h, stát bude 10 000 000 dolarů a nese název Terminator Salvation: The Coaster.

Pokud se zaměříme do Asie, tak jen do Číny, kde v Suzhou Giant Wheel Parku staví dráhu, která sice ještě nemá jméno a parametry nejsou uchvacující, ale svojí zvláštní konstrukcí stojí za zmínku. Stavět jí bude firma Vekoma, označení nese létající dráha (Flying coaster) a proletíte se z 31.6 metrové výšky rychlostí 75 km/h a přitom se s vámi 3x otočí vzhůru nohama. Happy Valley je čínský park, který své brány otevře v tomto roce poprvé a hned na začátek si pro návštěvníky připravil 6 horských drah. Z toho jednu dřevěnku Fireball, vysokou 33 metrů, dlouhou 1164 metrů a kovový  65 metrový kolos, který ještě nemá jméno, ale mělo by se jednat o dráhu typu Sheikra.

Jediná zajímavost mimo Evropu, Asii a Ameriku vyroste ve Spojených Arabských Emirátech, kde se staví 2 kilometry dlouhá dráha, což je bohužel vše, co se o ní dá momentálně dozvědět. Jak už zde bylo zmíněno, stavět se bude třeba v Guatemale a Indii, ale to je ve zbytku světa vše.

I přesto, že rok 2009 na nás nevyhrkl vysoké číslo počtu nových drah, myslím si, že jejich kvalita je vysoká a rozhodně se můžeme těšit. K naší radosti můžeme konstatovat, že svézt se na nejrychlejší horské dráze na světě už nebude díky Ring°Raceru takový problém...

S pozdravem David HD

 

Aktuální hodnocení: 4,5 / 5

captchaNelze-li číslice přečíst, zkuste obnovit obrázek.

MARTINM , 15.02.2009, 11:04: Reagovat:

V kvetnu se v Sea Wolrd Orlando otevira "letajici" draha Manta, ktera z casti povede i pod hladinou nadrze. Mam tam uz naplanovanou cestu, tak o tom pak mohu napsat referat .-) Stranky se mi moc libi, jenom jsem nikde nenasel zminku o Disney Resort Paris. Nova Tower of Terror urcite stoji za zminku, protoze je to jedna z nejlepsich atrakci v evrope...